Nakon dvije godine provedbe, uspješno je završen projekt „AktiBiz – društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu“. Tim povodom 7. ožujka 2023. projektni partneri održali završnu konferenciju kako bi rezimirali rezultate dvogodišnjeg projekta čija su dva primarna cilja bili upravo transformacija gospodarske djelatnosti udruge “Eko-Zadar” na poslovanje po društveno-poduzetničkim principima, te jačanje vidljivosti društvenog poduzetništva u društvu.

Rezultate projekta predstavila je voditeljica projekta Ira Ćurković iz udruge „Eko-Zadar“, a na pojedine aktivnosti osvrnuli su se predstavnici partnerskih organizacija – Ivica Pintur ravnatelj AGRRA-e i Slavica Miličić, predsjednica udruge „Prospero“.

Uz potporu projektnih partnera AGRRA-e i udruge „Prospero“, udruga „Eko-Zadar“ je tijekom provedbe projekta AktiBiz svoju gospodarsku djelatnost počela voditi po principima društvenog poduzetništva. Izradili smo poslovni plan razvoja udruge kao društvenog poduzetnika, pripremili i usvojili nužne izmjene Statuta, te se započele s educirati o tome kako poslovati po principima društvenog poduzetništva u čemu nam je „vjetar u leđa“ dalo 5 webinara koje su pripremili i održali stručnjaci iz CEDRA-e Split, rekla je Ira Ćurković iz udruge „Eko-Zadar“, voditeljica projekta AktiBiz koji završava 12. ožujka 2023.

U sklopu projekta smo, zajedno s 20-tak društvenih poduzeća u Hrvatskoj, uspostavili neformalnu mrežu društvenih poduzetnika kao virtualno mjesto razmjene znanja, uzajamne podrške i savjetovanja. Također smo se uključili i u druge društveno-poduzetničke mreže, poput Hrvatske mreže za društveno poduzetništvo – HMDP. Zajedno s udrugom „Prospero“ pokrenuli smo i nastavljamo održavati web stranicu www.drustveno-poduzetnistvo.eu. Web stranica sadrži osnovne informacije o društvenom poduzetništvu, te je katalog proizvoda društvenih poduzeća u RH koja su na njoj otvorila besplatni profil. Neformalnu mrežu i dalje nastavljamo graditi, a web stranicu razvijati sadržajima novih društvenih poduzetnika koji i dalje mogu besplatno, otvoriti svoj profil i prezentirati proizvode i usluge.