Udruga „Eko-Zadar“ postaje društvenim poduzetnikom, a namjera joj je time stvoriti stabilnost postojećih radnih mjesta u udruzi, ali i stvarati nova radna mjesta, te sa stjecanjem društveno poduzetničkog iskustava s vremenom postati info točkom gdje bi potporu na istom putu mogle naći udruge i drugi zainteresirani.

Ovo je bit provedbe projekta „AktiBiz – društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu“ koji je 11. lipnja 2021. predstavljen u Gradskoj knjižnici Zadar, a kojeg udruga „Eko-Zadar“ provodi u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-om) i udrugom „Prospero“ iz Gračaca.

Nazočne su na početnoj konferenciji pozdravili ravnatelj Agencije za ruralni razvoje Zadarske županije AGRRA-e Vladimir Kovačević koji je istaknuo kako je razvoj društvenog poduzetništva važan jer, ne samo što osigurava održivost okoliša, već i čovjeku, kao društvenom biću, nudi motivaciju za rad koja nije samo u zaradi nego i u doprinosu dobrobiti društva, te predsjednica udruge „Prospero“ Slavica Miličić.

Miličić je ukratko prenijela put kojeg je udruga „Prospero“ prošla od početka pokretanja izrade suvenira i obuće do danas kada kroz vlastito poduzeće na ovoj proizvodnji zapošljava šest žena.

-Naša keramička ovčica jedna je od najprodavaniji suvenira na Plitvičkim jezerima, a osim suvenira uglavnom izrađujemo obuću – radnu, zaštitnu i sada ljeti – modnu žensku obuću. Zajednički odlučujemo, dosta recikliramo i prije svega nam je važno da zaposlimo što više žena i da višak novca uložimo u projekte u zajednici. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekt proširiti društveno poduzetništvo u našem društvu jer je to dobar model koji razvija konkurentnost i smanjuje siromaštvo, rekla je Miličić.

Provedba projekta AktiBiz započela je 12. ožujka 2021. i trajat će dvije godine, sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a njegova je ukupna vrijednost 938.219,95 HRK pri čemu, sufinanciranje EU-a iznosi 85% tj. 797.486,96 HRK dok ostatak sredstva osigurava državni proračun RH.

Dogodine konferencija i sajam društvenih poduzetnika

-Udruga „Eko-Zadar“ gospodarskim se djelatnostima, u skladu sa Zakonom o udrugama, bavi već 8 godina. To smo definirali smo u našem Statutu, te smo prijavljeni u registar obveznika poreza na dohodak što je naša obveza, rekla je voditeljica projekta AktiBIz Ira Ćurković napominjući kako je projekt prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.” kojeg je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike raspisalo 2019. Na ovaj poziv mogli su se javiti subjekti koji već jesu društvena poduzeća kao i oni koji to žele postati, što je uključivalo i udruge.

– Udrugama je prirodno postati društvenim poduzetnikom. Naime, neki od najvažnijih kriterija po kojima se u „Strategiji razvoja društvenog poduzetništva u RH 2015.- 2020.“ određuje je li netko društveni poduzetnik su demokratično upravljanje, te izdvajanje minimalno 75% godišnjeg viška prihoda u razvoj ciljeva djelovanja, pri čemu ekonomski ciljevi poslovanja ne smiju biti iznad zaštite okoliša i društvene dobrobiti. S obzirom da udruge temeljem Zakona udrugama, sav višak prihoda ulažu u svoje djelovanje, principi društvenog poslovanja udrugama su prirodni. Ovaj projekt omogućio nam je da počnemo, međutim, stjecati ona znanja i vještine koje su nam nedostajala, a koje sada dobivamo kroz naše projektne partnere, prije svega vještine koje se odnose na poslovno planiranje i tržišno plasiranje usluga, a što smo dobili s AGRRA-om i njihovim iskustvom u savjetničkom radu, te s udrugom „Prospero“ koja je već ranije osnovala poduzeće i ima iskustvo u koje mi sad krećemo, dodala je Ćurković.

AktiBiz je, inače, već četvrti zajednički projekt udruge „Eko-Zadar“ i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije. Ovo partnerstvo razvija se punih 6 godina kroz projekte koji su bili usmjereni razvoju poduzetništva i povećanju zaposlenosti na ruralnom području naše županije, te poticanju volonterstva, počevši od projekta „AlterPOP: Poticanje poduzetništva kroz promociju Alternativne POljoprivredne Proizvodnje“, preko projekta „Volonterska šuma – Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva“, do projekta „AlterNET – Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području“.

Uz vlastita sredstva zadržati radnike i nakon projekata

U prvoj fazi provedbe projekta AktiBiz, osim izmjene Statuta i izrade poslovnog plana, radnice udruge „Eko-Zadar“ educirat će se o poslovanju udruge kao društvenog poduzetnika nakon čega slijedi osmišljavanje novih usluga i izgradnja interesa za njima. Paralelno s time djelovat će se na uspostavi neformalne mreže društvenih poduzetnika okupljene oko web mjesta na kojem će se promovirati proizvodi i usluge društvenih poduzetnika. Kroz newslettere informirat će se zainteresirani o novostima u području društvenog poduzetništva, a sljedeće godine u planu su konferencija na temu društvenog poduzetništva i sajam društvenih poduzetnika Zadru. Također će bit održana i predavanja o društvenom poduzetništvu za nezaposlene, kako za one koji su članovi dviju udruga – „Eko-Zadar“ i „Prospero“, tako i za one koji to nisu.

-Jedan od razloga zbog kojeg EU i RH ulažu sredstva u razvoj društvenog poduzetništva jest što ono, kao primjerice kod udruga ili zadruga, počiva na samoorganizaciji, a takva su radna mjesta u krizama stabilnija. Uspjeh udruge u suvremenom društvu po nama počiva na tri stupa; projektima koji omogućuju djelovanje za društvenu dobrobit, volonterskom i aktivističkom angažmanu u zahtijevanju društvene pravednosti i gospodarskoj djelatnosti. Potreba za gospodarskom djelatnosti u udrugama je dvostruka. S jedne strane, na taj način udruga stječe neprojektna sredstva koja onda smije utrošiti u one aktivnosti za koje ne može dobiti projektna sredstva. S druge strane udruga time dolazi u poziciju da može zadržati radnike i nakon projekata i, ono što je danas jako važno da im može biti fer poslodavac, onaj koji će ih uključiti u odlučivanje i omogućiti im poštenu plaću za uloženi rad. Udruga je tijekom godina izgubila više osoba koje su kod nas došle preko mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a koje nije imala načina zaposliti i omogućiti im plaću za njihov rad, te koji su u potrazi za egzistencijom odselile u druge države EU-a. S razvojem naše gospodarske djelatnosti na društveno-poduzetničkim principima želimo u budućnosti moći zadržati osobe koje imaju unutarnju potrebu kroz svoje rad doprinositi društvu a da njihova egzistencija pri tom ne bude rubna niti upitna, rekla je Linda Šušteršić, voditeljica gospodarskih djelatnosti u udruzi „Eko-Zadar“ .